Miód pitny to jeden z najszlachetniejszych, a zarazem najzdrowszych trunków alkoholowych, jaki możemy dziś spotkać. Niezbyt popularny wśród młodego pokolenia, ciągle cieszy się dość dużym zainteresowaniem wśród koneserów dobrej jakości alkoholi.
Wielu z nas postrzega robienie własnego miodu pitnego jako żmudny i bardzo trudny proces, dlatego wybieramy wygodniejszą drogę i po prostu kupujemy gotowy produkt. Jednakże musimy zdać sobie sprawę z tego, że dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu naszych czynności jak i zakupie potrzebnych naczyń, jego produkcja nie jest niemożliwa. Musimy jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach oraz faktach jego wytwarzania.
Badania naukowe dowodzą, że pszczoły istnieją na świecie od co najmniej 100-150 milionów lat. Wiemy to dzięki okazom zatopionym w bursztynach, których wiek szacuje się na ten okres. Nie wiadomo jak długo owady te istniały przed najstarszymi odkrytymi dotychczas okazami.
Miód pitny to trunek alkoholowy, który można porównać do wina. Pozyskuje się go dzięki fermentacji brzeczki miodowej, czyli roztworu miodu pszczelego (patoki) z dodatkiem wody, podczas której cukry zawarte w miodzie pszczelim zamieniane są w alkohol. Miód pitny zawiera od 9 do 18% alkoholu.



